divendres, 2 d’octubre del 2009

Neix a Granollers una xarxa ciutadana per impulsar una economia més justa


Neix a Granollers una xarxa ciutadana per impulsar una economia més justa Comença l’activitat, el proper dissabte, amb la 1a. Fira d’intercanvis i la 3a. de l’ecoxarxa del Montseny, tindrà lloc a la Plaça de les Hortes (barri de Sota el Camí Ral).

Granollers tindrà per primera vegada una Fira d’intercanvis on tothom podrà intercanviar productes i serveis de manera directa o amb ecosenys, sense fer ús de diners. La 1a. Fira d’intercanvis de Granollers i 3a. de l’ecoxarxa del Montseny, tindrà lloc a la Plaça de les Hortes (barri de Sota el Camí Ral) el dia 3 d’octubre de 2009, de les 10 del matí a les 8 del vespre. El certamen l’organitza l’Associació de consum responsable el Sedàs, i compta amb la participació de l’Ecoxarxa del Montseny i d’Endavant, i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Granollers.


A la 1a. Fira d’intercanvis de Granollers hi poden participar totes les persones que vulguin inscrivint-se a la botiga El racó ecològic (carrer Roger de Flor, 85 o per correu electrònic a info@elracoecologic.comAquesta adreça de correu electrònic està protegida contra els robots d’spam, necessites activar Javascript per veure-la ), al Bar Restaurant Estación d’enllaç (Plaça de les Hortes, 2 ), o a la taula de coordinació de la mateixa fira, una hora abans de començar, a les 9 del matí.

Les fires d’intercanvi són, a més d’un espai de trobada per a fer les transaccions, una eina per a divulgar els objectius de l’ecoxarxa: crear espais econòmics complementaris a l’economia oficial i engegar mecanismes de suport, ajuda mútua i aprenentatge en base a criteris de sostenibilitat ecològica, proximitat i solidaritat. La implantació de xarxes d’intercanvi i de les monedes complementàries –pensades per conviure amb les de curs legal- busquen dinamitzar les economies locals i enfortir el teixit social. Existeixen experiències en funcionament als EUA, al Brasil, a Xile i a Veneçuela, entre d’altres països.

L’ecoxarxa del Montseny té, a més de la xarxa d’intercanvi, una central de compres i espais de producció. A més, organitza tallers, seminaris cursos i altres activitats en els àmbits de l’ecologia, la salut holística i el creixement personal, infància i pedagogia, noves tecnologies, art, artesania i cultura, agricultura, i internet lliure i sense fils. Diversos granollerins van contactar amb l’ecoxarxa del Montseny (ha fet dues fires d’intercanvis a la Costa del Montseny) i van decidir extendre aquest model de relació entre les persones a la capital del Vallès Oriental. Tenen la idea d’iniciar la xarxa ciutadana al Barri de Sota el Camí Ral per després extendre-la a altres barris de la ciutat i, la primera activitat pública, serà la 1a. Fira d’intercanvis de Granollers. Els participants disposaran els seus productes a intercanviar en taules que els facilitarà l’organització, les persones que ofereixin massatges o teràpies de cura holística podran instal·lar lliteres i, els cuiners o forners, podran posar cuines i forns solars o de llenya.

Al llarg de la 1a. Fira d’intercanvis de Granollers hi haurà diverses activitats i espectacles, un dinar de paella de quinoa (cal portar-se plat i cobert) i xerrades a càrrec d’experts. A les 10 del matí, Orland Mena, parlarà de “El perill de les grans superfícies”; a 2/4 de 12, Ricard Ramos, mestre de primària, parlarà sobre “Escoles lliures. Pedagogia Waldorf”; i, a les 5 de la tarda, Enric Duran, activista membre del Col·lectiu CRISI, parlarà sobre “Alternatives al capitalisme”. A més, al llarg del dia hi haurà projeccions de documentals.