dijous, 23 d’octubre del 2008

Nous estudis posen en escac als transgènics


per Sonia Serrano i David Olmo

InSurGente,.- En 1998, Espanya va aprovar el cultiu comercial del primer blat de moro transgènic, i actualment ja són més de 50 les varietats autoritzades. Malgrat que quatre d'elles s'han prohibit, Espanya és l'únic Estat membre de la Unió Europea que permet el cultiu d'Organismes Modificats Genèticament (OMG) a gran escala. Segons les dades del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, la superfície de blat de moro transgènic en 2007 era de 75.000 Ha, de les quals 45.000 Ha es van conrear a Aragó, la regió europea amb més hectàrees de OMG conreades (el total de superfície de blat de moro transgènic a Europa és de 110.000 Ha).


Diagonal/ inSurGente.-


UNA PLAGA TRANSGÈNICA. El pol•len del blat de moro transgènic dut pel vent contamina les plantacions de blat de moro ecològic / Melissa L'agricultura, de la mà dels agricultors ha anat modelant els nostres paisatges, molts dels quals van incrementar la seva biodiversitat gràcies als diversos cultius. Avui dia l'agricultura intensiva ha reduït aquesta biodiversitat, passant de petites superfícies amb una elevada variabilitat d'espècies vegetals a latifundis de monocultius. A causa de la intensificació del mitjà rural i a la febre de la productivitat, s'ha entrat en una espiral basada en l'ús d'herbicides, pesticidas i biocidas que posen en perill molts hàbitat, i als hospedadores dels mateixos, inclòs l'ésser humà.

En 1998, Espanya va aprovar el cultiu comercial del primer blat de moro transgènic, i actualment ja són més de 50 les varietats autoritzades. Malgrat que quatre d'elles s'han prohibit, Espanya és l'únic Estat membre de la Unió Europea que permet el cultiu d'Organismes Modificats Genèticament (OMG) a gran escala. Segons les dades del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, la superfície de blat de moro transgènic en 2007 era de 75.000 Ha, de les quals 45.000 Ha es van conrear a Aragó, la regió europea amb més hectàrees de OMG conreades (el total de superfície de blat de moro transgènic a Europa és de 110.000 Ha).

La superfície de blat de moro procedent de l'Agricultura Ecològica (AE) s'està reduint a marxes forçades, degut al fet que el blat de moro ecològic es contamina amb el pol•len del transgènic. La producció de les parcel•les contaminades s'ha de destinar al mercat convencional, amb la perduda econòmica que això suposa a l'agricultor i de la qual ningú es responsabilitza.

Aragó ha passat de ser el primer productor de blat de moro ecològic de l'Estat espanyol en 2003 a reduir la superfície d'aquest cultiu en un 75%, a causa del elevat nombre de casos de contaminació de blat de moro ecològic per transgènics. Al febrer de 2008, sindicats agraris, grups ecologistes i el Comitè Aragonès d'Agricultura Ecològica van tornar a denunciar públicament aquesta situació. Informes recents d'entitats ambientalistas en contra dels OMG afirmen que a curt, mig i llarg termini, el seu cultiu incrementa l'ús de agroquímicos, amb el consegüent augment de la contaminació ; els cultius transgènics actualment disponibles no incrementen el rendiment potencial d'una varietat híbrida ; els agricultors depenen d'unes poques multinacionals que controlen el mercat de les llavors, els productes químics associats i, en molts casos, gran part dels factors de producció ; estan apareixent noves al•lèrgies, nous tòxics en els aliments, resistències a antibiòtics, etc.

El sector de l'agricultura ecològica està amenaçat, malgrat que a Europa només està autoritzat el cultiu de blat de moro transgènic (al maig de 2008 es va denegar el cultiu de la patata transgènica). De moment, els agricultors afectats per les contaminacions de les seves collites són pocs, però què ocorrerà si s'autoritza la sembra d'altres cultius en la UE ? Podríem estar parlant de milers de persones perjudicades en tot l'Estat espanyol. Si es reduïx la superfície d'agricultura ecològica s'estarà reduint la biodiversitat, mentre que amb els OMG seguirem desgastant i reduint el nostre valuós patrimoni genètic.

Aquesta situació no sembla que vagi a millorar. Mentre països com França, Romania, Àustria, Hongria, Polònia, Grècia i, pròximament, Alemanya ja tenen moratòria contra aquest tipus de cultius, a Espanya ni tan sols existeix un decret que reguli la coexistència. I mentre alguns territoris es declaren lliures de transgènics (País Basc, Balears, Canàries i Astúries), a Aragó, al maig les Corts van rebutjar una proposició no de Llei per a declarar Aragó lliure de OMG amb els vots en contra de PP, PSOE i PARELL. www.ecoportal.net

* Sonia Serrano i David Olmo (Coordinadora Anti-transgènics)
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona


Diagonal
www.diagonalperiodico.net


Extret de Insurgente: http://www.internostrum.com/tradurl.php?linkdesc=&direccio=es-ca&inurl=http://www.insurgente.org/modules.php%3fname%3dNews%26amp%3bfile%3darticle%26amp%3bsid%3d14316